Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Вложителите в КТБ излизат на национален протест

КТБВложителите в КТБ излизат на голям национален протест тази вечер в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка. Вложителите бяха подкрепени и от синдикалния лидер Константин Тренчев, припомня Нова телевизия.

„Хора, не очаквайте там, горе, нещо да измислят. Единственият начин тези хора да свършат работата, благоприятно за българското общество, е чрез натиск – уличен, организиран, протестен. Няма друго нещо“, заяви Тренчев. Онези, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка „Виктория“, нямат достъп до сметките си от юни. От централната банка обявиха, че надзорът ще продължи до ноември месец.

Европейската комисия заяви, че открива процедура за нарушение срещу България за неправилното транспониране на директивата относно схемите за гарантиране на депозити, както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали.

Комисията изпрати официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври. От финансовото министерство съобщиха, че българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия, като както и преди ще бъде осъществен синхрон в действията между Министерство на финансите, Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Теми: България, Икономика