Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Уют и комфорт с топъл под

подово отоплениеКогато за първи път се появява, подовото отопление се възприема по-скоро като лукс. Днес обаче то е лесно достъпно и изборът му пред други източници на топлина вече се определя не от модни тенденции, а от практическите предимства на технологията.Най-старият вид е електрическото подово отопление, където електроенергия се преобразува в топлина. Най-грубо казано, представлява вградени в пода кабели, които, нагрявайки се, греят пода и съответно – стаята. При водното подово отопление носителят е водата от централното отопление или от газов или друг тип автономен котел. В извънградското строителство този вариант е за предпочитане пред електрическия, тъй като съществено спестява разходите на електроенергия. Обикновено се установява и водна помпа с аварийно захранване – т. нар. UPS, за да се продължи циркулацията на водата по тръбите, дори ако спре токът. Има и друг вариант – да се монтира система с естествена гравитационна циркулация на топлоносителя, което обаче изисква по-сложни изчисления, а и коефициентът на полезно действие пада. Ако ще слагате водно подово, винаги трябва да имате предвид, че ви трябват поне 13 см от височината на помещението, от които ще се лишите. Съществува и нова, лъчиста система, която действа на същия принцип, но се различава от старите по нагревателните модули, които излъчват безопасна инфрачервена светлина. Методът все още не е много разпространен, затова цената му висока – над 500 евро за помещение от 20 кв. м.

Въпреки че изглежда много по-трудна за монтаж и употреба, която и да е система за подово отопление дава комфорт, несравним с традиционните източници на топлина. Радиаторите например създават течение, породено от циркулацията на топъл въздух, което пренася частички прах, а и разпределят неравномерно температурата в стаята. Съвсем различно е с подово отопление. Системата излъчва топлината равномерно по цялата си повърхност и така загрява равномерно цялата стая. Предимство е терморегулаторът, с който лесно може да се нагоди исканата температура и да се поддържа непрекъснато. Така например, ако подът се е стоплил до 28 градуса, на равнището на тялото тя ще е най-благоприятна – 25 градуса. Какви обаче са предимствата и недостатъците на различните методи? От финансова гледна точка водните системи са по-скъпи за поставяне, но по-евтини за експлоатация. Докато електрическите вдигат най-малко двойно сметката за ток в сравнение с водното. Инфрачервеното подово обаче излиза най-икономично – намалява разходите за отопление до 40%. От здравословен ъгъл погледнато водното отопление отдава прекалено много топлина, от което в стаята става прекалено горещо, а въздухът – прекалено сух, което води до различни заболявания на дихателните пътища. Електрическото излъчва електромагнитни вълни, които въпреки че са много под допустимата норма, все пак оказват влияние. Единствено лъчистото отопление с инфрачервените си вълни влияе дори благоприятно на кръвоносната и опорно-двигателната система.

Кое да изберем?

Изборът трябва да зависи от това къде искате да заложите подовото отопление. На по-малки квадратури е препоръчителна електрическата система. Перфектна е за бани, кухни и дори тераси. Дори да е с най-ниска консумация – от 2 kW на час, може да пресметнете колко ще ви харчи то. Водното подово отопление е подходящо за по-големи помещения, в които друг източник на топлина или липсва, или изобщо не е достатъчен. То ще топли цялото помещение равномерно и ще излезе минимум 2 пъти по-евтино, отколкото, ако изберете електрическия вариант за същата стая. Все пак всичко зависи от вида гориво, с който отоплявате водата, където вариантите са неизброими – дърва, въглища, пелети, газ… Не забравяйте споменатото по-горе изискване, че още при строежа трябва да сте предвидили по-високо помещение. Лъчистото подово е най-доброто решение от всички гледни точки. Тъй като фолиото е изключително тънко, то не отнема от височината на стаята, затова е подходящо за помещения с по-ниски тавани.

Вестник: „Труд“

Теми: Други