Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Изложба показва за какво внимаваме при престой на бензиностанция

ShellКарикатуристът Христо Комарницки и г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България, откриха мини изложба, посветена на безопасността на клиента по време на престоя на бензиностанция. В типичния си стил и заразително чувство за хумор карикатурите на Комарницки показват най-честите грешки в отношението ни към нашата безопасност и тази на околните, които допускаме, докато сме на бензиностанция. Изложбата е част от ежегодната инициатива на Shell България „Повече за клиента“, в която висши мениджъри от компанията обслужват клиенти на търговските комплекси Shell в България. Така управленският екип получава от първо лице информация за нуждите и очакванията на клиентите, която след това използва за подобряване на пълния набор от продукти и услуги, предлагани от  Shell.

„За нас удовлетвореността на клиента от качеството на услугите, които получава в търговските обекти Shell, и безопасността по време на престоя му на нашите бензиностанции, са основен приоритет. Затова и в тазгодишната ни инициатива решихме да акцентираме именно върху безопасността. И тъй като не искаме да звучим назидателно, избрахме да представим правилата за безопасност на бензиностанцията по атрактивен начин, а именно чрез карикатурите на Христо Комарницки”“, сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. „За мен поканата на Shell България беше истинско предизвикателство, имайки предвид, че ежедневно се занимавам с политическа карикатура. Дадох си сметка обаче, че дори аз самият не съм спазвал част от правилата за безопасност по време на престоя си на бензиностанция, например препоръката, свързана с говоренeто по мобилен телефон. Сега вече зная защо това е опасно и се надявам  чрез моите карикатури посланията за безопасността да достигнат до повече хора, които да ги осмислят и приемат“, сподели карикатуристът Христо Комарницки.Shell

За отношението на българина към безопасността му и до колко сме склонни да приемаме съвети по тази тема, своето обяснение представи социалният антрополог Харалан Александров: „За да имаме доверие към правилата, които институциите налагат, включително и тези за безопасност, е добре да ги чуем от равен или на език, сходен на езика, на който равен би ги поднесъл. Хората се ангажират със спазването на правилата и ограниченията, когатo ги разберат и осмислят, а не когато бъдат заплашени със санкция. В този смисъл инициативата на Shell демонстрира иновативен подход, който залага на диалога, самоиронията и емоционално въвличане и затова има шанс да достигне до умовете на българите.” Инициативата с мото „“Повече за клиента“” се провежда за шеста поредна година и е изцяло локално начинание на Shell България, което цели насърчаване на обратната връзка от клиентите и усъвършенстване на качеството на продуктите и услугите, предлагани в търговските комплекси Shell.

 

Теми: Горещо