Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Българските надежди по физика заминават за Тайланд

Olympic_Teams_PresidentМладите ни надежди по физика печелят национално състезание с експерименти, пресъздавайки човешки мускул с корда, винтоверт и бутилки с пясък. Най-добрите ни състезатели по математическа лингвистика продължават националната надпревара за олимпийския отбор, и заминават за едно от най-трудните състезания в дисциплината – Традиционната руска олимпиада по лингвистика, която ще се проведе между 27 февруари и 3 март в Санкт Петербург.

София, 25 февруари 2015 г. – Седем български младежи ще представят страната ни на Международния турнир на младите физици между 27 юни и 4 юли в Тайланд. Това съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийски отбори по природни науки. Кои са младежите стана ясно в рамките на Националния турнир на младите физици, състоял се в Пловдив през месец февруари. Седемте надежди са състезатели в отбора победител – този на Софийската математическа гимназия, както и в отбора на Националната природо-математическа гимназия, на шуменския и русенския отбори по физика.

“Нашето национално състезание е единственото, в което състезателите участват отборно и не решават задачи, а провеждат реални експерименти – разказва 27-годишният Никола Каравасилев, ръководител на отбора по физика на СМГ и на българския олимпийски отбор по астрономия и астрофизика. Подготовката е сериозна и продължава няколко месеца, като в последните седмици със състезателите работим по 14-15 часа на ден.”

Според Каравасилев в подготовката за Националния турнир на младите физици най-интересната част е работата заедно, както и приятелската, творческа атмосфера, която той поддържа в школата си към Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Младите надежди на България по физика, ученици между 10 и 12 клас, дори се шегуват, че повечето от експериментите, с които се подготвят за състезанията, могат да се направят с подръчни средства. Един от тях тази година е бил да създадат подобие на човешки мускул с помощта на рибарска корда, винтоверт и няколко бутилки с пясък. “Кордата се усуква и при определно усукване образува примки, на които могат да бъдат окачени тежките бутилки с пясък, а те от своя страна започват да обтягат “мускула” – продължава Никола Каравасилев – не си представяйте, че разполагаме със сложно, елитарно оборудване. Науката трябва да бъде достъпна, още повече когато има You Tube и той дава безкрайни възможности за прости, но забавни експерименти.” За преподавателя едно от най-ценните качества, които се възпитават в учениците, е, че имат богата обща култура и чудесно се справят с различни научни дисциплини, защото – както самият той обича да им казва – “в природата явленията не протичат разделени по учебници, а заедно”.

През февруари приключи и едно от двете национални състезания по математическа лингвистика. То се проведе в Стара Загора и от общо 278 участници от цялата страна класира с най-висок резултат трима олимпийци от националния отбор за 2014 г. “Математическата лингвистика е единствената олимпийска дисциплина у нас, която не се преподава в училище, т.е. подготовката е изцяло свободно избираема. Въпреки това, участниците в националните ни състезания растат с всяка изминала година. В световен мащаб математическата лингвистика е и много млада дисциплина. Което не попречи на Международната олимпиада по лингвистика да се превърне в най-бързо развиващата се научна олимпиада сред гимназистите в цял свят” – казва Александър Велинов, ръководител на българския олимпийски отбор по Математическа лингвистика. “България има основополагаща роля в този процес – през 2003 г. по инициатива на нашата страна в курорта Боровец се провежда първата Международна олимпиада по математическа лингвистика, а тази година отново сме домакин на олимпиадата, този път в Американския университет в Благоевград.” Александър допълва, че за състезателите по лингвистика предстои още едно национално състезание, след което ще започне сформирането на националния ни олимпийски отбор. “Междувременно заминаваме за Русия, където за поредна година участваме в Традиционната руска олимпиада по лингвистика.”

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки – СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. Основна негова задача е да подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира и финансира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки, нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала – 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Теми: Горещо