Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургаските куражлии спасяват Светия кръст на Йордановден

bb8cfb3ea19ab45799fa09d994b22ff0По традиция бургаските смелчаци ще се хвърлят за Светия кръст в ледените води на Черно море  на Йордановден. Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

За безопасността на участниците са осигурени лекарски екип, дежурни служители от дирекция „Управление при обществен ред и сигурност при Община Бургас“. На място,  в непосредствена близост до зоната на скачане ще се намира катер с четирима водолази.

Празничната програма на Богоявление ще започне в 8:30 часа със света литургия в храм „Света Богородица“. Следва ритуал по освещаване на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. Това ще се случи на площад „Атанас Сиреков“ от 10.30 часа.

В 10:45 часа ще стартира  литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. „Атанас Сиреков“ – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк -Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа. Празничната програма продължава с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев. Честването ще се проведе пред бюст – паметника на  революционера в Приморски парк от 11:30 часа.

Един от акцентите в програмата е изложбата на тримата бургаски именици – Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов. Тя ще бъде официално открита от 13.00 часа в галерия „Богориди“.

Теми: Водеща