Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Иван Алексиев: Дано поморийци са активни и тази неделя, за да спечелим промяната заедно

Иван Алексиев-кабинет– Г-н Алексиев, как се чувствате между първи и втори тур на изборите за кмет на Община Поморие?-Когато става въпрос за нещо толкова важно и сериозно няма място за чувства, но със сигурност приемам с голяма отговорност доверието, което ми гласуваха над 6000 мои съграждани. Този резултат показа категорично, че поморийци искат промяната и тази неделя съм сигурен, че ще я спечелят.

Не ви достигнаха няколко десетки гласа, за да станете кмет на първи тур…

-Така е. Това още веднъж доказва, че всеки глас е важен. За няколко гласа повече или по-малко може да се реши съдбата на цялата ни община за години напред. Дали нашият край ще се развива или статуквото ще остане същото ще решат хората. Всъщност тук може би е момента да благодаря на всички, които в мрачния и дъждовен ден гласуваха за промяната. Имаше възрастни и болни хора, които чакаха по час за да упражнят правото си на вот и не се отказаха. За щастие на балотажа се очаква по-спокойна обстановка, все пак вече избрахме новия състав на Общинския съвет на Поморие.

Като казахте Общински съвет искам да ви попитам очаквахте ли такава победа за листата на ГЕРБ?

-Очаквано на поморийци им омръзна общинските съветници от ДПС да бъдат най-много в местния парламент и да диктуват регионалната политика тук. В предходния съвет бяха десет, сега са четирима. Това изцяло е заслуга на избирателите, които избраха ГЕРБ. Нашата партия ще бъде представлявана от девет съветника. Те вече очакват новия кмет.

Кои според вас са приоритетните проекти, с които новият кмет трябва да се захване?

-Има няколко ключови проекта, които са „замразени” и ако по тях не се започне работа веднага средствата ще бъдат безвъзмездно загубени. Такъв спешен проект има по оперативна програма „Регионално развитие” в оста „Образователна инфраструктура”. Той е на стойност 6 млн. лв. и пак повтарям – спешно трябва да се започне работа по него, защото крайният срок за изпълнение е 24 юни 2012 г., а дейностите по него са изключително мащабни. Той включва реконструкция и разширение на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, детските градини в Ахелой и с. Страцин. Проектът е спечелен още през 2010 г. и нямам логично обяснение защо не е изпълнен.

Има ли други проекти с изтичащи крайни срокове?

-Има, при това са от голямо значение за региона ни. Имаме проект по „Техническа помощ” за разширяване на пречиствателната станция за отпадни води в Поморие. Самият проект още не е направен и ако това не се случи до февруари 2012 г. губим средствата за реализацията, които са 40 млн. лв. Трябва спешно да се работи и за изграждане на канализация на Каблешково по оперативна програма „Околна среда”, както и за изграждане на канализации в малките населени места по програмата за „Развитие на селските райони”.

Какво ще кажете на съветниците в новия Общински съвет, ако поморийци ви изберат за техен кмет?

-Че изборите са приключили и че политическите пристрастия трябва да бъдат забравени. Трябва всички заедно да работим за развитието на общината ни. Данните от наследството, което е от предишния кмет са притеснителни, но ще има абсолютно пълна ревизия. Заявявам го най-категорично. Пълна ревизия на всички сключени договори. Оттам нататък, който е подписал тези контракти, ще си носи отговорността.

Теми: Архив, Бургас, Политика - Интервю