Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

В Бургас отбелязват 3 години от атентата на летище „Сарафово“

Атентат на летище БургасВъзпоменателната церемония по повод годишнината от атентата в Сарафово ще се състои на днес от 17.00 часа пред мемориала на летището/Терминал 1/. Церемонията е с два дни по-късно от събитието преди три години, тъй като датата съвпадна с еврейския шабат.

На 18 юли 2012 г. в 17:23 часа на паркинга на летище Бургас автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и атентаторът. При инцидента бяха ранени 35 души.

Атентатът беше заклеймен от всички световни лидери и големи световни организации. Израелските официални власти обвиниха за случилото Иран и ливанската шиитска организация „Хизбула“. На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи „Хизбула“ като отговорна за атентата в Бургас.

На 2 април 2013 г. у нас стана ясно, че експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас. На 26 април 2013 г. пък беше извършен следствен експеримент на полигон край Ихтиман, който повтори атентата с манекени.

Теми: Архив